בישול עם אגוזים


כולנו רוצים לבשל בריא יותר ... זה הזמן לחזור ולהיזכר באגוזי העץ.
 אגוזי העץ הינם מוצר נפלא ופשוט לשיפור הטעם וההרכב התזונתי בכל ארוחה או חטיף. הם מכילים ויטמינים, מינרלים פיטוכימיקלים, הם שלנו והם נותנים הרבה, פשוט הרבה, טעם. כל האגוזים עשירים בשומנים חד בלתי רווים ומכילים חלבון וסיבים, אך לכל אחד מהם גם סגולות ייחודיות משלו:
אגוזי ברזיל עשירים בסלניום (אגוז ברזיל אחד מכיל את כל צריכת הסלניום המומלצת ליום).
 שקדים ואגוזי לוז – עשירים בוויטמין E.
אגוזי מלך עשירים באומגה 3,  חומצת השומן החד בלתי רוויה שכל חודש מתגלות לה, סגולות חדשים. פיסטוקים ופקאנים עשירים בבטא סיטוסטרול (פיטו-אסטרוגן פחות מוכר שיכול לעזור בהורדת כמות הכולסטרול ובשיפור בזרימת השתן אצל גברים).
אגוזי מקדמיה הם האגוזים העשירים ביותר בחומצות שומן חד בלתי רווי ולסיום, אגוז קשיו הוא האגוז העני ביותר בשומן הנ"ל.

אז כל מה שנותר לנו לעשות הוא לגוון בצריכת האגוזים ולהעשיר את חיינו בטעם ובבריאות. ראשית נתחיל בכמה טכניקות פשוטות לשימוש באגוזים ולאחר נעבור לכמה מתכונים.
1. קלייה – חממו מחבת והניחו עליה את האגוזים בהם אתם רוצים להשתמש, הזיזו את המחבת בתנועות קלות, ברגע שהאגוזים מתחילים להשחים הורידו אותם מהאש. קליית אגוזים מדגישה מאוד את טעמם וכך ניתן להשתמש בפחות אגוזים להשגת הטעם הרצוי (האגוזים עשירים במרכיבים תזונתיים טובים, אך גם בקלוריות...) מצד שני קלייה פוגעת בחלק מהויטמינים והמינרלים הקיימים באגוז (כן אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה...)
2. הסמכת מרק – רוצים מרק סמיך? מה אתם אומרים על הסמכה עם אגוזי מלך? נסו ניסיון פשוט: קחו בצל ושום קצוצים וטגנו אותם קלות בשמן זית,  הוסיפו חופן אגוזי מלך והמשיכו לטגן מספר שניות. הוסיפו ליטר ציר ירקות והעבירו את הכול למעבד מזון. לא תאמינו למראה עינכם אבל התוצרת היא בסיס נפלא למרק, עשיר וסמיך. עכשיו הוסיפו מעט בצל ירוק קצוץ, גרעיני תירס קפואים ומעט רוטב סויה משובח והרי לכם מרק מטריף לימות החורף הקרים.
3. קרם אגוזים – כבר אמרנו כי האגוזים מכילים שומן, אז למה לא להכין מהם קרם. קחו בלנדר והכניסו אליו חופן אגוזים, נניח אגוזי קשיו. על מנת להפיק את השומן שבהם עלינו להשתמש בשמן נוזלי. הפעם נשתמש בשמן אגוזים. הפעילו את הבלנדר והתחילו להוסיף את שמן האגוזים לאגוזי הקשיו. לאחר  שהתערובת הומוגנית וכל מה שנותר זה להוסיף מעט חלב ויתקבל קרם אגוזי קשיו מרהיב. אם אתם רוצים קצת להמתיק ניתן להוסיף למעבד המזון כף סוכר, או שקית סוכרזית. נסו להגיש על תותים. זהירות זה ממכר...
4. חמאת אגוזים – ואם כבר עשינו קרם, אז למה לא לשנות את המינונים, להסמיך מעט יותר וליצור אפילו חמאה? אם כבר עוסקים בחמאה, אז הפעם השמן המועדף יהיה שמן זית. קחו 3 כפות שמן זית וכף של אגוזי מלך והעבירו במעבד מזון או בבלנדר טוב – קיבלתם חמאה אותה אפשר גם להקפיא, ללא כולסטרול, ללא שומנים מהחי, ללא טרנס ועם 100% טעם.
5. חלבה – ולקינוח חלבה, אותו קינוח המורכב מסוכר ומשומן צמחי שמגיע אלינו מאסיה בכלל ומטורקיה בפרט. החלבה שאנו מכירים עשויה משומשום ומסוכר, אבל יש גם חלבה אחרת. חלק מיוצאי מדינות חבר העמים יהנהנו ויאמרו לעצמם: בטח, חלבה הרי עושים משמן חמניות. ואכן ניתן להשיג בארץ, בייחוד באזורים עם קהילה גדולה של יוצאי מדינות אלה, חלבה שטעמה מפתיע – חלבת חמניות. גם אתם יכולים לקחת את קרם הקשיו, להוסיף לו דבש וליצור חלבה אישית שלכם – חלבת קשיו!

מתכונים:

עלי בייבי בויניגרט אגוזים
חומרים (10 מנות)
- חסה סגולה
- מעט רוקט
- חבילת בייבי
- 3 כפות שמן אגוזים
- ¼ כוס חומץ טבעי (או חומץ אורז)
- ½ כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
- ½ כפית ווסאבי
- 1 כף אגוזי מלך קצוצים
- 1 כפית מירין
- מלח ופלפל שחור טחון טרי

אופן הכנה
- מכניסים את אגוזי המלך הקצוצים לתוך מערבל ומתחילים לטחון. לאט מזליפים את שמן האגוזים, את החומץ ואת שאר חומרי הרוטב.
- מסדרים את החסה בצלחת הגשה ומזליפים מעל את הרוטב

הרכב תזונתי:
- 77 קלוריות
- 2.25 גר' חלבון
- 4.6 גר' שומן מתוכם 0.45 גר' שומן רווי
- 8.2 גר' פחמימות.


פרוסות תותים בקרם קשיו ונענע.
מצרכים (10 מנות)
- סלסלת תותים
- חופן אגוזי קשיו
- 4 כפות שמן אגוזים
- חצי כוס חלב
- זר נענע

אופן הכנה
- פרסו את התותים לפרוסות
- קצצו את אגוזי הקשיו לחתיכות קטנות
- שימו את שמן האגוזים בבלנדר והוסיפו את אגוזי הקשיו ליצירת משחה שמנונית אחידה.
- הוסיפו מעט חלב  ליצירת מירקם מתאים.
- צקו על פרוסות התותים

הרכב תזונתי:
- 72 קלוריות
- 0.6 גר' חלבון
- 6 גר' שומן מתוכם 0.5 גר' שומן רווי
- 4 גר' פחמימות.

עוגת אגוזים פירות יבשים
מצרכים (10 מנות)
- 400 ג' אגוזים שלמים, מכל הסוגים
- 400 ג' פירות יבשים קצוצים, מכל הסוגים
- ¾ כוס קמח שיפון
- ½ כפית אבקת אפייה
- ½ כוס סילאן
- 4 ביצים

אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-160 מעלות.
- מערבבים את כל החומרים לתערובת אחידה וסמיכה.
- מחלקים לשתי תבניות "אינגליש קייק" משומנות או מרופדות בנייר אפייה.
- דוחסים ומיישרים את התערובת בתבניות.
- אופים כ- ¾ שעה.
- מצננים ופורסים לפרוסות דקות מאוד.

להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר